Aktualno

Održana početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- SIMPA"

Održana početna konferencija EU projekta

U vukovarskom hotelu Lav održana je početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA" nositelja Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara u partnerstvu s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Cilj projekta, kako se čulo na početnoj konferenciji, je multidisciplinarnim pristupom osigurati psihosocijalnu potporu hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na području grada Vukovara a vrijednost projekta je 1.871.105,59 HRK od čega je iz Europskog socijalnog fonda sufinancirano 85% u iznosu od 1.590.439,75 HRK. Time su vukovarske braniteljske udruge dobile prva sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ovim razmjerima.

Predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Zlatko Horvat rekao je kako u djelovanju Udruge ka poboljšanju kvalitete života hratskih branitelja i članova njihovih obitelji, ovaj je projekt veliki iskorak s obzirom da su do sada provodili projekte u vrijednosti od 30-50 tisuća kuna. Udruga je izradila upitnike kako bi vidjeli potrebe branitelja, njihovu zainteresiranost za radne i sportske terapije te psihološku pomoć. U sklopu projekta će se nabaviti i vozilo i zaposliti tri mlade osobe u projektni tim.

Predsjednik udruge Zlatko Horvat naglašava posebnu važnost ovoga projekta upravo za ovu braniteljsku populaciju jer navedenim projektom i država i lokalna zajednica pokazuje da hrvatski branitelji nisu zaboravljeni.

"Ovaj projekt će doprinijeti uključivanju braniteljske populacije u zajednicu, jer su već počeli stjecati dojam da su zaboravljeni te se sami moraju boriti za svoja prava", rekao je Horvat i pri tome naglasio kako je projektom obuhvaćeno oko 100 članova Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskoga rata.

Projekt Simpa traje 24 mjeseca i podjeljen je u nekoliko segmenata. Tri su glavne aktivnosti u okviru projekta: radna, sportska i relax terapija.

Kako je pojasnila voditeljica projekta Sandra Radoš, radna terapija sastojat će se u sadnji japasnkih trešanja na gradskoj šetnici uz Dunav, a sportska terapija odvijat će se dva puta tjedno u trajanju od dva sata na bazenima Vukovar. U sklopu relax terapije određeno je putovanje u Zadar u dva turnusa kroz referentno razdoblje projekta.

Predsjednik Udruge Zlatko Horvat najavio je mogućnost sadnje japanskih trešanja i na nekim drugim lokalcijama u gradu koje će se dogovoriti s gradskim vlastima.

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako se ovaj projekt ipak razlikuje od ostala dva koja su također namijenjena braniteljskoj populaciji i sufinancirana su sredstvima Europske unije. "Ovo je treći od ukupno tri projekta koje je Grad Vukovar inicirao i uspješno prijavio na natječaj. Projekt se razlikuje od druga dva projekta koja su također kandidirana na ovaj natječaj te su odobrena u stopostotnom iznosu jer predstavlja jednu zaokruženu priču, budući će branitelji kroz psihosocijalnu pomoć i samopomoć imati priliku doprinijeti lokalnoj zajednici što najbolje pokazuje da braniteljska populacija i danas može jako puno učiniti za svoju okolinu", rekla je Mujkić.

Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je gotovo šest milijuna kuna za tri projekte koje je razvojna agencija Vukovar u suradnji s gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić naglasila je kako je ovo prvi natječaj Europskoga socijalnoga fonda u ovim razmjerima: "Do sada su se braniteljske udruge uglavnom financirale iz proračuna gradova u malim iznosima te ovo predstavlja veliki iskorak u načinu financiranja i radu udruga".

Izlaganjem dr.sc. Sandra Cvikić sa Instituta Ivo Pilar, posebno se osvrnula na probleme braniteljske populacije koje se sa odobravanjem prihvatilo.

Stoga pisani tekst izlaganja dr.sc. Cvikić donosimo u cijelosti.


Poštovane dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, gosti i sudionici današnje početne konferencije Projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA".

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas ispred Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Područnoga centra Vukovar te zahvaliti se u ime ravnatelja instituta Prof. dr. sc. Željka Holjevca i voditelja područnoga centra Prof. dr.sc. Dražena Živića na pozivu i uključivanju u projektne aktivnosti kojima se otvara jedno posve novo poglavlje institucionalnih napora države da se braniteljskoj i stradalničkoj populaciji u Hrvatskoj poboljša i osigura život dostojan življenja.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar je od svog osnutka davne 1991. godine snažno povezan s građanima i gradom Vukovarom, te dana predstavlja, usudila bih se reći, jednu od rijetkih znanstvenih institucija u Hrvatskoj koja društveni fenomen "Vukovar 1991. godine" istražuje u kontinuitetu više od 25 godina. Znanstveni doprinos u tom kontekstu, uvijek je predstavljao prioritetni interes znanstvenika, posebice nas koji smo u područnom centru Vukovar, da hrvatskoj javnosti činjeničnim istinama posvijestimo značenje, ulogu i vrijednosti vukovarske obrane 1991. godine i Domovinskoga rata u cjelini.

Projekt Ministarstva branitelja "Usluge provedbe istraživanja potreba i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata te članova njihovih obitelji" (financiran iz sredstava Europskoga socijalnoga fonda) u čijoj implementaciji je sudjelovao institut tijekom 2017.  - 2018. godine, primjer je koji dokazuje kako hrvatska znanost može pozitivno utjecati na društvene promjene u zemlji koja je duboko obilježena ratnim posljedicama. Istraživanje koje je institut proveo u tom kontekstu, pokazalo je i dokazalo do koje mjere su hrvatska javnost i društvo medijski izmanipulirani te socijalnim inženjeringom predisponirani utjecaju neoliberalnih politika koje su hrvatske branitelje i stradalnike diskriminirali, stigmatizirali, kriminalizirali i posramljivali. Na taj način je sada otkriveno kako je u javnosti stvorena slika o tim, najosjetljivijim traumatiziranim populacijama, kroz negiranje, relativiziranje i nepoštivanje njihovog stvarnog doprinosa u obrani i opstojnosti suverene hrvatske nacionalne države putem socijalno konstruirane kulture sjećanja koja snažno utječe na njihov život i društvo u cjelini.

Na temelju provedenog istraživanja dobiveni su sada rezultati koji osporavaju tako proizvedene predrasude o braniteljima i stradalnicima te omogućavaju po prvi puta učinkovito osnaživanje ne samo njih kao populacije koja konstruktivno može doprinijeti daljnjem razvoju i prosperitetu hrvatskoga društva, nego što je još važnije, osmišljavanje javnih politika i programa koji su interesno vezani uz nacionalne prioritete sustavne potpore onima koji su podnijeli glavni teret rata i najveće ugroze zdravlja i ratne traume.

Ovaj današnji projekt stoga predstavlja kvalitativni iskorak u smislu sinergijskog učinka kojega hrvatska znanost i institucionalna briga za branitelje i stradalnike Domovinskoga rata mogu postići, te se iskreno nadam da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i dalje, za dobrobit Vukovaraca ali i svih građana Republike Hrvatske.

Dr.sc. Sandra Cvikić
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Područni centar Vukovar

Projektima biti će uključeno najmanje 155 branitelja od kojih će 55 dobiti pomoć u kući, a ostalima će biti pružena psiho-socijalna pomoć i motivacijsk potpora. U dvije godine trajanja, projekti će omogućiti zapošljavanje 23 osobe i to 15 kao pomoć u kući a 7 na vođenju i realizaciji projekta.

Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Održana početna konferencija EU projekta
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.
Kategorija: Simpa Vijesti

PROČITAJ I...