Aktualno

Održana početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- SIMPA"

Održana početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- SIMPA"

U vukovarskom hotelu Lav održana je početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA" nositelja Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara u partnerstvu s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Cilj projekta, kako se čulo na početnoj konferenciji, je multidisciplinarnim pristupom osigurati psihosocijalnu potporu hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na području grada Vukovara a vrijednost projekta je 1.871.105,59 HRK od čega je iz Europskog socijalnog fonda sufinancirano 85% u iznosu od 1.590.439,75 HRK. Time su vukovarske braniteljske udruge dobile prva sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ovim razmjerima.

Predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Zlatko Horvat rekao je kako u djelovanju Udruge ka poboljšanju kvalitete života hratskih branitelja i članova njihovih obitelji, ovaj je projekt veliki iskorak s obzirom da su do sada provodili projekte u vrijednosti od 30-50 tisuća kuna. Udruga je izradila upitnike kako bi vidjeli potrebe branitelja, njihovu zainteresiranost za radne i sportske terapije te psihološku pomoć. U sklopu projekta će se nabaviti i vozilo i zaposliti tri mlade osobe u projektni tim.

Predsjednik udruge Zlatko Horvat naglašava posebnu važnost ovoga projekta upravo za ovu braniteljsku populaciju jer navedenim projektom i država i lokalna zajednica pokazuje da hrvatski branitelji nisu zaboravljeni.

"Ovaj projekt će doprinijeti uključivanju braniteljske populacije u zajednicu, jer su već počeli stjecati dojam da su zaboravljeni te se sami moraju boriti za svoja prava", rekao je Horvat i pri tome naglasio kako je projektom obuhvaćeno oko 100 članova Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskoga rata.

Projekt Simpa traje 24 mjeseca i podjeljen je u nekoliko segmenata. Tri su glavne aktivnosti u okviru projekta: radna, sportska i relax terapija.

Kako je pojasnila voditeljica projekta Sandra Radoš, radna terapija sastojat će se u sadnji japasnkih trešanja na gradskoj šetnici uz Dunav, a sportska terapija odvijat će se dva puta tjedno u trajanju od dva sata na bazenima Vukovar. U sklopu relax terapije određeno je putovanje u Zadar u dva turnusa kroz referentno razdoblje projekta.

Predsjednik Udruge Zlatko Horvat najavio je mogućnost sadnje japanskih trešanja i na nekim drugim lokalcijama u gradu koje će se dogovoriti s gradskim vlastima.

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako se ovaj projekt ipak razlikuje od ostala dva koja su također namijenjena braniteljskoj populaciji i sufinancirana su sredstvima Europske unije. "Ovo je treći od ukupno tri projekta koje je Grad Vukovar inicirao i uspješno prijavio na natječaj. Projekt se razlikuje od druga dva projekta koja su također kandidirana na ovaj natječaj te su odobrena u stopostotnom iznosu jer predstavlja jednu zaokruženu priču, budući će branitelji kroz psihosocijalnu pomoć i samopomoć imati priliku doprinijeti lokalnoj zajednici što najbolje pokazuje da braniteljska populacija i danas može jako puno učiniti za svoju okolinu", rekla je Mujkić.

Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je gotovo šest milijuna kuna za tri projekte koje je razvojna agencija Vukovar u suradnji s gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić naglasila je kako je ovo prvi natječaj Europskoga socijalnoga fonda u ovim razmjerima: "Do sada su se braniteljske udruge uglavnom financirale iz proračuna gradova u malim iznosima te ovo predstavlja veliki iskorak u načinu financiranja i radu udruga".

Izlaganjem dr.sc. Sandra Cvikić sa Instituta Ivo Pilar, posebno se osvrnula na probleme braniteljske populacije koje se sa odobravanjem prihvatilo.

Stoga pisani tekst izlaganja dr.sc. Cvikić donosimo u cijelosti.


Poštovane dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, gosti i sudionici današnje početne konferencije Projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA".

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas ispred Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Područnoga centra Vukovar te zahvaliti se u ime ravnatelja instituta Prof. dr. sc. Željka Holjevca i voditelja područnoga centra Prof. dr.sc. Dražena Živića na pozivu i uključivanju u projektne aktivnosti kojima se otvara jedno posve novo poglavlje institucionalnih napora države da se braniteljskoj i stradalničkoj populaciji u Hrvatskoj poboljša i osigura život dostojan življenja.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar je od svog osnutka davne 1991. godine snažno povezan s građanima i gradom Vukovarom, te dana predstavlja, usudila bih se reći, jednu od rijetkih znanstvenih institucija u Hrvatskoj koja društveni fenomen "Vukovar 1991. godine" istražuje u kontinuitetu više od 25 godina. Znanstveni doprinos u tom kontekstu, uvijek je predstavljao prioritetni interes znanstvenika, posebice nas koji smo u područnom centru Vukovar, da hrvatskoj javnosti činjeničnim istinama posvijestimo značenje, ulogu i vrijednosti vukovarske obrane 1991. godine i Domovinskoga rata u cjelini.

Projekt Ministarstva branitelja "Usluge provedbe istraživanja potreba i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata te članova njihovih obitelji" (financiran iz sredstava Europskoga socijalnoga fonda) u čijoj implementaciji je sudjelovao institut tijekom 2017.  - 2018. godine, primjer je koji dokazuje kako hrvatska znanost može pozitivno utjecati na društvene promjene u zemlji koja je duboko obilježena ratnim posljedicama. Istraživanje koje je institut proveo u tom kontekstu, pokazalo je i dokazalo do koje mjere su hrvatska javnost i društvo medijski izmanipulirani te socijalnim inženjeringom predisponirani utjecaju neoliberalnih politika koje su hrvatske branitelje i stradalnike diskriminirali, stigmatizirali, kriminalizirali i posramljivali. Na taj način je sada otkriveno kako je u javnosti stvorena slika o tim, najosjetljivijim traumatiziranim populacijama, kroz negiranje, relativiziranje i nepoštivanje njihovog stvarnog doprinosa u obrani i opstojnosti suverene hrvatske nacionalne države putem socijalno konstruirane kulture sjećanja koja snažno utječe na njihov život i društvo u cjelini.

Na temelju provedenog istraživanja dobiveni su sada rezultati koji osporavaju tako proizvedene predrasude o braniteljima i stradalnicima te omogućavaju po prvi puta učinkovito osnaživanje ne samo njih kao populacije koja konstruktivno može doprinijeti daljnjem razvoju i prosperitetu hrvatskoga društva, nego što je još važnije, osmišljavanje javnih politika i programa koji su interesno vezani uz nacionalne prioritete sustavne potpore onima koji su podnijeli glavni teret rata i najveće ugroze zdravlja i ratne traume.

Ovaj današnji projekt stoga predstavlja kvalitativni iskorak u smislu sinergijskog učinka kojega hrvatska znanost i institucionalna briga za branitelje i stradalnike Domovinskoga rata mogu postići, te se iskreno nadam da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i dalje, za dobrobit Vukovaraca ali i svih građana Republike Hrvatske.

Dr.sc. Sandra Cvikić
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Područni centar Vukovar

Projektima biti će uključeno najmanje 155 branitelja od kojih će 55 dobiti pomoć u kući, a ostalima će biti pružena psiho-socijalna pomoć i motivacijsk potpora. U dvije godine trajanja, projekti će omogućiti zapošljavanje 23 osobe i to 15 kao pomoć u kući a 7 na vođenju i realizaciji projekta.

PROČITAJ I...

Podjela sportske opreme za sportske aktivnosti projekta SIMPA

U sklopu projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA", Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar

Potpisan ugovor za pružanje psihosocijalne pomoći Relax terapijom

Ugovor o suradnji za vrijeme trajanja Relax terapije u sklopu projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA" potpisan je

Drugi sastanak projektnog tima

U Vukovaru, 7. Lipnja održan je drugi sastanak projektnog tima "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA". U aktivnostima

Održana radionica podrške korisnicima bespovratnih sredstava iz udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizirala je radionicu podrške korisnicima bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda,

Sportska terapija

U projektu "SIMPA" od 10. svibnja 2019 godine počelo se sa sportskim aktivnostima u sklopu sportske terapije koja obuhvaća sportsko rekreativno

Potpisan Ugovor o sportskim aktivnostima

Ugovor o suradnji za vrijeme trajanja projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA". potpisan je u petak, 10. svibnja,

Održan sastanak Udruge i Sportskih objekata Vukovar

Početkom svibnja (06.05.2019.), održan je sastanak Udruge policije VBDR i Sportskih objekata Vukovar kako bi se dogovorili treninzi i termini unutar

Regionalni dani EU fondova u Vukovaru

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, u

Održana početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- SIMPA"

U vukovarskom hotelu Lav održana je početna konferencija EU projekta "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA" nositelja

Prvi sastanak projektnog tima

U Vukovaru, 3. travnja održan je prvi sastanak projektnog tima "Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima - SIMPA". U aktivnostima