Hrvatska policija u obrani Vukovara u Domovinskom ratu 1990. - 1991.

UDRUGA POLICIJE VBDR UKOVAR
KAO NAKLADNIK IZDALA JE KNJIGU MONOGRAFIJA

POD NAZIVOM:
"HRVATSKA POLICIJA U OBRANI VUKOVARA U DOMOVINSKOM RATU 1990.- 1991."

Promocija monografije održana je 12. listopada 2022. godine u sali "Ružička" Hrvatskog doma u Vukovaru.

Monografiju je predstavio urednik dr. sc. Dražen Živić iz Instituta "Ivo Pilar" podružnica Vukovar.

Na promociji su bili roditelji i obitelji 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara, predstavnici: Grada Vukovara, Županije vukovarsko - srijemske, Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici MUP-a, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, autori tekstova i mediji.

Monografija je napisana u čast i slavu za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu tijekom srbijanske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991.godine.

Ovi hrabri ljudi, sa oskudnim naoružanjem, ne žaleći svoj život, iskazali su tu nadljudsku snagu pružajući otpor neprijatelju. Borili su se do zadnje kapi krvi i u trenutcima beznađa, prkosno i hrabro branili svoj Grad i Domovinu.

Suradnici na knjizi, suborci sa ratišta, logoraši srpskih koncentracijskih logora, svjedoci ratnih strahota izvorno opisuju rat i sve posljedice tog užasa. Pri tome iskazuju fenomene ratovanja, preživljavanja i umiranja.

Knjiga je poklonjena roditeljima i obitelji poginulih policajaca, te je i tiskana u maloj seriji od 200 primjeraka.

IZ RECENZIJE

Tema Domovinskoga rata i Vukovarske bitke značajno je zastupljena u hrvatskoj znanstvenoj, stručnoj, memoarskoj i publicističkoj produkciji. Unatoč tomu, još uvijek postoje određene činjenične i spoznajne praznine o pojedinim aspektima obrane Hrvatske od srbijanske oružane agresije koje su uglavnom posljedica smanjene dostupnosti relevantne arhivske, statističke i druge dokumentacije, kao i nedostatnog broja svjedočenja neposrednih sudionika rata, bilo kao hrvatskih branitelja bilo kao civila. Premda je znanstvena metodologija istraživanja Domovinskoga rata i Vukovarske bitke, očekivano i razumljivo, orijentirana ponajprije na dokumente, podatke iz različitih izvora, kao i drugu - manje-više - provjerljivu građu, nikako se ne smiju zanemariti osobni iskazi svjedoka i sudionika rata, koliko god oni bili subjektivne prirode… Rukopis, naslovljen Hrvatska policija u obrani Vukovara u Domovinskom ratu 1990. - 1991., u metodološkom i konceptualnom smislu ponajprije je zbirka osobnih svjedočanstava pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji su 1990. i 1991. godine sudjelovali u obrani Vukovara, ali i doživjeli/preživjeli teška iskustva u srbijanskim koncentracijskim logorima. Njihovim iskazima pridodani su stručni analitički osvrti na ulogu policije u obrani Vukovara (ali i kasnije u, primjerice, mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja), tijek i kronologiju događaja, kao i ključnih aktera u policijskom sustavu toga vremena na području Vukovara. Rukopis sadrži i prozne zapise o pojedinim ubijenim i poginulim pripadnicima vukovarskoga MUP-a iz pera novinara i književnika. Ključno poglavlje rukopisa odnosi se na fotografije i osnovne biografske podatke o poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatske policije u Vukovaru 1991. godine. Ovo je prvo djelo koje na jednom mjestu objedinjuje te podatke iz više izvora, čime se za buduće naraštaje čuva uspomena na njihovo domoljublje, hrabrost i požrtvovnost iskazanu u obrani Domovine... Ovim se djelom uspješno popunjavaju praznine i nepoznati dijelovi obrane Hrvatske te se na ovaj način gradi, čuva i promiče nacionalna memorija i kultura sjećanja na Domovinski rat te uspostavu i obranu Republike Hrvatske… Osim toga, objavom ovoga djela hrvatsko društvo odaje i dužno poštovanje prema svim pripadnicima hrvatske policije stradalima u obrani Vukovara i domovine Hrvatske tijekom 1990-ih godina.

Dr. sc. Mateo Žanić

ZAHVALA
SPONZORIMA, DONATORIMA I PRIJATELJIMA PROJKETA

Detalje o našoj prvoj knjizi "Jake snage MUP-a" - POLICIJA U OBRANI VUKOVARA 1991. koja je objavljena 2008. godine možete pogledati ovdje.